Wat is RFID en hoe werkt het?


Wat is RFID?


RFID staat voor "radiofrequentie-identificatie" en verwijst naar een technologie waarbij digitale gegevens die in RFID-tags of slimme etiketten zijn gecodeerd, door een lezer via radiogolven worden opgevangen. RFID is vergelijkbaar met barcoding in die zin dat de gegevens van een tag worden opgevangen door een apparaat dat de gegevens opslaat in een database.

RFID heeft echter verschillende voordelen ten opzichte van systemen die gebruik maken van barcodetrackingsoftware. Met name gegevens van een RFID-tag kunnen buiten het gezichtsveld worden gelezen, terwijl barcodes moeten worden uitgelijnd met een optische scanner.


Hoe werkt RFID?


RFID is een technologie die objecten automatisch identificeert, gegevens over ze verzamelt en ze rechtstreeks in computersystemen invoert met weinig of geen menselijke tussenkomst. RFID-methoden maken daarbij gebruik van radiogolven.
Eenvoudig gezegd bestaan RFID-systemen uit drie onderdelen: een RFID-tag of smart label, een RFID-lezer en een antenne. RFID-tags bevatten een geïntegreerde schakeling en een antenne, die worden gebruikt om gegevens naar de lezer te zenden.

De lezer zet de radiogolven vervolgens om in bruikbare gegevens. De door de tags verzamelde informatie wordt via een communicatie-interface overgebracht naar een host-computersysteem, waar de gegevens in een database kunnen worden opgeslagen en later kunnen worden geanalyseerd.

RFID-tags en slimme etiketten


Zoals hierboven vermeld, bestaat een RFID-tag uit een geïntegreerde schakeling en een antenne. De tag is ook samengesteld uit een beschermend materiaal dat de onderdelen bij elkaar houdt en ze beschermt tegen diverse omgevingsfactoren. Het beschermingsmateriaal hangt af van de toepassing. Zo zijn identificatiebadges voor werknemers met RFID-tags gewoonlijk gemaakt van duurzaam plastic en is de tag ingebed tussen lagen plastic. RFID-tags zijn er in verschillende vormen en maten en zijn passief of actief.
De passieve tags worden het meest gebruikt omdat ze kleiner en minder duur zijn om te implementeren. Passieve tags moeten door de RFID-lezer worden "geactiveerd" voordat zij gegevens kunnen verzenden. Passieve tags krijgen hun stroom van de elektromagnetische golven die door de antenne van de lezer worden uitgezonden. U maakt al gebruik van passieve RFID als u een snelkaarthouder gebruikt om benzine te tanken of als u een auto hebt met een antidiefstalvoorziening.

In tegenstelling tot passieve tags hebben actieve tags een ingebouwde stroomvoorziening (bv. een batterij), waardoor ze op elk moment gegevens kunnen verzenden. Deze tags zijn groter, duurder en duurzamer. Ze worden vooral gebruikt om trailers op werven en containers op laadperrons te lokaliseren.

Smart tags verschillen van RFID-tags doordat ze zowel RFID- als barcodetechnologieën bevatten. Zij bestaan uit een zelfklevend etiket met een inlay voor een RFID-etiket, en kunnen ook een streepjescode en/of andere gedrukte informatie bevatten. Smart tags kunnen op verzoek worden gecodeerd en afgedrukt met desktop-etikettenprinters, terwijl het programmeren van RFID-tags meer tijd vergt en meer geavanceerde apparatuur vereist.

Read-only of write-once-read-many (WORM) tags zijn voorgenummerd en vereisen een host-database. Zodra een alleen-lezen RFID-tag is geprogrammeerd, kunnen de gegevens die erop staan niet meer worden gewijzigd. Deze tags kunnen meer informatie bevatten dan een barcode, maar deze gegevens zijn statisch en kunnen na het schrijven niet worden gewijzigd.

Read-Write tags kunnen meer informatie bevatten en kunnen zo vaak als nodig worden bijgewerkt en gewijzigd. Een lees-schrijf-tag fungeert als een database die het product vergezelt en waarvan de inhoud gedurende het hele traject door de toeleveringsketen kan worden gewijzigd. De gegevens kunnen ook permanent worden vergrendeld, byte per byte. De sleutel tot dit systeem is de flexibiliteit, die belangrijk is voor de bedrijfsvoering, de informatiebehoeften, de eisen van de klant en andere variabelen die in de loop der tijd kunnen veranderen.


De RFID-lezer


De RFID-lezer is het element dat verantwoordelijk is voor het lezen van de radiofrequentie-tags en het verzenden van de informatie die zij bevatten naar het volgende niveau van het systeem (middleware).De communicatie tussen de lezer en de tag vindt plaats in vier fasen:

  1. De lezersradio zendt de energie uit die nodig is om de tags te activeren
  2. Hij start vervolgens een zoekopdracht om tags in de buurt te ondervragen
  3. Hij luistert naar antwoorden en elimineert duplicaten of botsingen tussen antwoorden
  4. Finitief, Het zendt de resultaten door naar de relevante toepassingen

De communicatie tussen de lezer en de tag verloopt via de antennes op beide, die verantwoordelijk zijn voor de radiofrequentiestraling.

De RFID-middleware


De RFID-middleware is het brein van het systeem. Het beheert de verschillende lezers en bepaalt hoe zij met de RFID-tags moeten interageren. Het is ook het element dat de voorbewerking van de vastgelegde informatie mogelijk maakt (filteren, routeren, verwijderen van duplicaten, enz.) om de opname ervan in de databanken van het informatiesysteem te vergemakkelijken.

De voordelen van RFID


RFID is een flexibele, handige, gemakkelijk te gebruiken technologie die perfect geschikt is voor geautomatiseerde handelingen. Het combineert voordelen die andere identificatietechnologieën niet bieden.

RFID vereist geen contact of zichtlijn tussen de lezer en het te identificeren object. Het werkt onder zware omstandigheden, maakt het gelijktijdig lezen van meerdere tags mogelijk en biedt een hoog niveau van gegevensintegriteit.

RFID biedt ook meer veiligheid en maakt productverificatie mogelijk dankzij de onopvallende plaatsing van tags en de extreme moeilijkheid om ze te vervalsen.

RFID-technologie:

  • Maakt het mogelijk aanzienlijk meer gegevens op te slaan dan met barcode-etiketten;
  • Maakt menselijke fouten overbodig;
  • Verhoogt de snelheid en efficiëntie;
  • Verhoogt de beschikbaarheid van informatie;
  • Zorgt voor een betere beveiliging;
  • Maakt toegang tot gegevens mogelijk met of zonder netwerkverbinding.


RFID-integratie


Veel bedrijven moeten hun processen en efficiëntie verbeteren, maar de meesten weten niet hoe de RFID-technologie hen daarbij kan helpen. In plaats daarvan zien zij RFID als een aparte technologie die duur is om te implementeren en aanzienlijke downtime kan veroorzaken.In werkelijkheid is het een technologie voor gegevensverzameling die betrekkelijk eenvoudig is in te zetten, gemakkelijk in bestaande gegevensverzamelingssystemen integreert en boven verwachting veel voordelen en rendement op investering biedt.

Als uw bedrijf al een gegevensverzamelingssysteem heeft dat is geïntegreerd met een WMS- of ERP-systeem en de efficiëntie wil verhogen, als barcodes naar uw smaak niet genoeg informatie bevatten, of als u aan nieuwe etiketteringseisen moet voldoen, dan is uw bedrijf klaar voor RFID.

Met minimale procesaanpassingen kan deze technologie ongeëvenaarde voordelen bieden voor uw productie- en distributieomgeving.

Gebruik van RFID


RFID-technologie wordt in veel bedrijfstakken gebruikt om taken uit te voeren zoals:

  • Inventarisbeheer
  • Beheer van activa
  • Personeelstraceringssysteem
  • Toegangscontrole tot gebieden met beperkte toegang
  • Identificatiebadges
  • Beheer van de toeleveringsketen
  • Preventie van vervalsingen (bijv. in de farmaceutische industrie)

Hebt u advies nodig bij de keuze van uw product? Bel onze specialisten op +32 (0)4 224 99 99, maandag tot vrijdag van 8u30 tot 17u.

Laden
Laden