flag Geen geselecteerd(e) land/ taal (veranderen) separateur
 
STUDY CASE: Arcotec

Arcotec brengt wereldprimeur met RFID en geolocalisatie in magazijn

Profiel ARCOTEC bw vzw

De beschutte werkplaats Arcotec legt zich sinds 1966 toe op de productie en de toelevering van volwaardige producten en het ter beschikking stellen van gespecialiseerd personeel. Arcotec telt op vandaag 420 medewerkers, waarvan 85% mensen met een handicap. Het bedrijf zette onlangs een nieuw gebouw neer en voerde ook een reorganisatie uit. Voortaan zijn alle productieateliers georganiseerd naast een magazijn, dat voor de opslag dient van alle verschillende inkomende goederen en afgewerkte producten.

Arcotec heeft verschillende productie-activiteiten: dit resulteert in complexe logistieke processen en een grote diversiteit aan artikelen. In het verleden bestond er in het bedrijf geen eenduidige procedure om producten op te slaan. Artikelen werden niet altijd correct geïdentificeerd en er werd dan ook veel tijd verloren met het zoeken naar artikelen in het magazijn.
Arcotec besliste dan ook om hier verandering in te brengen; tot het voorjaar van 2007 leefde het voornemen om de bewegingen van palletten in het magazijn te registreren met een klassiek barcodesysteem.
Het bedrijf kampte echter met een extra uitdaging die eigen is aan iedere beschermde werkplaats: de doelgroepmedewerkers die er actief zijn, hebben niet dezelfde mogelijkheden als medewerkers in een klassiek bedrijf. Een nieuwe oplossing zou dus bijzonder gebruiksvriendelijk moeten zijn om de kans op fouten bij de registratie en verplaatsing van goederen tot een minimum te beperken.
De ideale oplossing zou de hele logistieke flow optimaliseren en automatiseren: naast de identificatie van ieder pallet in het magazijn, zou het ook alle bewegingen van palletten doorheen het magazijn opvolgen.


Wereldprimeur

De toepassing door Etilux geleverd bij Arcotec is een combinatie van gestroomlijnde processen en innoverende technologieën die toelaten om paletten niet alleen te identificeren, maar om ook de verplaatsing ervan doorheen heel het magazijn in real time op te volgen.
Telkens wanneer een palet het magazijn wordt binnengebracht, wordt het onmiddellijk voorzien van een RFID tag, die ook informatie bevat over welke goederen zich op dat palet bevinden. De heftrucks bij Arcotec zijn voorzien van twee sensoren, zodat het computersysteem en de chauffeur meteen weet welk pallet hij opneemt.
De wereldprimeur zit echter in de unieke combinatie van twee technologieën, RFID en geolocalisatie. Het is Etilux, die het aandurfde een gekende barcode-techniek te vervangen door RFID-technologie. Deze laat immers toe om zonder menselijke interventie de verplaatsing van ieder pallet te volgen. Om dit technisch mogelijk te maken, werden op iedere heftruck 4 actieve RFID tags gemonteerd, in combinatie met 19 sensoren in het magazijn.
Opdrachten vanuit het ERP systeem worden via Wifi naar de heftruck geseind. Bij elke verplaatsing van een pallet in het magazijn, herkent het systeem voor geolocalisatie vertrek- en aankomstlocatie. Gecombineerd met laad- los- en identificatieprocessen op de heftruck (doorgeseind via Wifi), kan iedere beweging van heftruck en palletten "live" en visueel gevolgd worden.
Een "vrije" beweging wordt als dusdanig naar het ERP systeem doorgegeven. Een beweging, die "voldoende" overeenkomt met een ERP opdracht, wordt met eventuele "afwijkingsmeldingen" gemeld aan het ERP systeem, en via Wifi onttrokken aan de lijst van opdrachten op de heftruck.


INTEGRATIE MET ERP SYSTEEM MICROSOFT DYNAMICS AXDaar bovenop ontwikkelden Ad Ultima en Silicon Brain de integratie in real-time tussen het ERP systeem (Microsoft Dynamics AX) en het geolocalisatie-systeem (Ubisense). Via de VMC (Vehicle Mounted Computer) op zijn heftruck krijgt de chauffeur vanuit het ERP systeem de instructie welk pallet hij moet verplaatsen. Wanneer een chauffeur een verkeerd pallet opneemt, krijgt hij automatisch een waarschuwing.
Eenmaal de verplaatsing gebeurd is, zal dit ook automatisch doorgegeven worden aan het voorraadsysteem in Microsoft Dynamics AX: de coördinaten worden automatisch vertaald naar de locatieparameters in Microsoft Dynamics AX.


Voordelen

Arcotec verloor vroeger enorm veel tijd met het zoeken naar artikelen in het magazijn; dit is nu verleden tijd. Alain Nauwelaerts: "Wij schatten dat wij met het nieuwe systeem ongeveer &eacut;&eacut;n voltijds medewerker uitsparen, alleen al door de zoek- en correctieactiviteiten die wegvallen. De kans op fouten is nu tot een minimum beperkt. In het hele logistieke proces zijn er nog maar 4 handelingen waar de medewerker zelf een beslissing in moet nemen."
Toch laat het systeem de magazijnmedewerkers een zekere vrijheid. "Zo kan een heftruckchauffeur zelf beslissen of hij een opdracht aanvaardt of niet, en in welke volgorde hij zijn opdrachten uitvoert. Maar telkens wanneer hij een fout maakt, wordt hij wel gewaarschuwd", aldus Stefaan Cappelle, IT-verantwoordelijke bij Arcotec. Ook voor de klant zelf ziet Stefaan Cappelle voordelen: De wachttijd voor vrachtwagens is immers sterk gedaald ten opzichte van vroeger.

 

bottom